Tuesday, 3 April 2012

Imej kanak-kanak Muslim


Salam sayang buat semua.
 SABDA Rasulullah SWT, jika seorang anak sudah mengetahui (membezakan) tangan kanannya dari tangan kirinya, maka latihlah dia menunaikan solat.


Sungguhpun begitu, seorang ibu perlu memahami bahawa penentuan had usia mula bersolat menurut hadis itu jika diteliti secara mendalam sebenarnya turut merangkumi beberapa aspek wajib lain seperti mana patut dilaksanakan anak yang mumayyiz.


Antaranya adalah mendidik mereka terhadap keperluan menutup aurat di hadapan bukan mahram, bermula pada usia muda.

Sebagai seorang Muslim, setiap anak yang mulai memasuki usia baligh perlu diterapkan nilai sebagai seorang Islam terutama membabitkan adab berpakaian.

kehidupan moden tidak seharusnya dijadikan batasan bagi kita sendiri mengamalkan ajaran suruhan-Nya kerana Islam itu tidak pernah menyusahkan malah boleh diikuti sepanjang zaman.

Oleh itu, sekarang ini banyak terdapat fesyen kanak-kanak Muslimah.

INFO

Panduan mendidik anak perempuan menjaga penampilan* Imej Muslimah bukan sekadar menutup aurat tapi anak-anak juga perlu dididik berpakaian kemas, bersih dan sesuai dengan keadaan.


* Didik anak menyuai padan baju dan menggosok baju, termasuk baju tidur supaya amalan ini dapat diteruskan apabila meningkat dewasa.


* Tetapkan etika berpakaian untuk anak, walaupun anak berusia tujuh tahun ke bawah tidak diwajibkan memakai tudung. Namun begitu, anak yang berusia 9 tahun (usia baligh bagi anak perempuan) dimestikan memakai tudung apabila keluar rumah.


* Seluar dan skirt mestilah labuh dan mencecah buku lali.


* Buat spa di rumah untuk anak menggunakan bahan dari dapur sendiri kerana aktiviti sebegini mampu mengeratkan kasih sayang ibu dan anak.

1 comment: