Tuesday, 20 March 2012

Pemakaian tudung: Bagaimana ianya boleh jadi haram?


Selamat hari selasa. Beberapa hari lepas saya terlihat sebuah “poster” yang amat menarik untuk dikongsi kat blog ni, mengenai fesyen pemakaian tudung. Saya bukan nak tulis entry mengenai “Kewajipan memakai tudung” atau “Kelebihan memakai tudung” atau aurat antara sepupu, sebaliknya nak mengajak para wanita muhasabah diri mengenai cara pemakaian tudung mereka, sama ada ianya bersesuaian dengan syara’ ataupun hanya merosakkan lagi nama Islam. Mari tengok fesyen pemakaian tudung yang salah atau menyerupai pakaian agama lain (walaupun menutup aurat) :

1. Tudung yang bersanggul

 

Larangan tudung bersanggul ini adalah daripada hadis Nabi Muhammad sendiri, seperti yang dinyatakan dalam gambar di atas:

Ada dua golongan dari penduduk neraka yang belum pernah aku lihat:

1. Suatu kaum yang memiliki cemeti ekor lembu untuk memukul manusia, dan

2. Para wanita yang berpakaian tapi bertelanjang, berlenggang- lenggok, kepala mereka seperti bonggol unta yang bergoyang-goyang. Wanita seperti itu tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya, sedangkan baunya dapat dicium selamat perjalanan sekian dan sekian. (Hadis Riwayat Muslim)

2. Fesyen tudung yang menyerupai biarawati Kristian
Maka, sebagai seorang muslimah kita perlulah berhati-hati dalam menghiasi diri dan mestilah mengikut hukum syarak yang ditetapkan dalam Islam untuk mendapat ganjaran dariNya.


 

No comments:

Post a Comment